Pramenovi na crnoj kosi

Pramenovi na crnoj kosi se oštro dele na pramenove na farbanoj crnoj kosi i na ne farbanoj- prirodno crnoj kosi.

pramenovi na crnoj kosi altenativni pramenovi na crnoj kosi

Ako je kosa prirodna onda je malo lakše napraviti pramenove ,oni mogu da budu urađeni i bojama a ne samo dekolorizatorima (uglavnom se radi posebnim bojama koje su pravljene baš za ovakve situacije jer obične boje umeju baš na ovom mestu da zataje).

Ako je kosa farbana u crnu boju a vi želite da posvetlite kosu ,ili prošarate boju, ili postepeno  izađete iz crne kose onda su pramenovi dobro rešenje i uglavnom lakše i praktičnije rešenje u odnosu na skidanje kompletne crne boje sa kose.Naravno ni ovaj tretman pravljanja pramenova na crno farbanoj kosi nije ni  malo jednostavan jer dugotrajno farbanje kose u crno daje  otpornu pigmentaciju  i potrebno je strpljenje i sa vaše strane i sa strane frizera da bi se dobio dobar rezultat.Napominjem da ovo uradite u frizerskom salonu a ne kod kuće.

Boja koju možete da očekujete kao rezultat  pramenova na crnoj farbanoj kosi   nikako nisu plavi i beli tonovi jer je pretpostavka da neće biti odstranjeno dovoljno pigmenata u postupku da bi to bio konačan rezultat.Radije očekujte zlatne,bakarne ili crvene tonove i probajte da sebe zamislite sa takvim pramenovima, pa ako vam to neodgovara bolje odustanite od cele ideje.

Na prorodno crnoj kosi možete doći i do vrlo svetlih pramenova pa čak i belih ali će kontrast koji se dobija biti prilično izražen (čak i alternativan u velikom broju slučajeva,što možda i jeste vaša želja),pa je preporuka da se ti kontrasti malo smanje daljim toniranjem pramenova.

 

Negovanje kose- da li treba negovati kosu?

negovana kosaNegovanje kose je izgleda sporedna stvar kada se povede razgovor o kosi-oblikovana i ofarbana kosa i dobra frizura su teme o kojima se uspešno može razgovarati sa klijetima u frizerskom salonu, ali kada razgovor dođe do negovanja kose tada entuzijazam nestaje. Čini se da svest o potrebi za negovanjem kose nije dovoljno razvijena i da ne postoji kultura negovanja kose u nas.

Kao što se neguje lice i telo tako je i kosi potrebna nega da bi dobro izgledala. Kvalitet kose će u oku posmatrača biti presudan faktor u ocenjivanju vaše kose čak i kada znamo da većina posmatrača neće svesno registrovati da kosi bilo šta nedostaje, ali će bez obzira imati svoj ukupan  utisak o kosi tj. o vama.

Priča o lepoj i negovanoj kosi  počinje pre nego što se kosa ošteti-pravilnim odabirom tretmana kojeim želite da ulepšate kosu ili je prilagodite vašim željama.Informišite se podrobno pre nego se upustite u fabanje kose( ili pramenove ili neki tretman za ispravljanje kose  ili nešto treće) o tome koliko je koji tretman agresivan,koliko je koji preparat kvalitetan i šta je sve potrebno da se vaša ideja ostvari a da se to ne odrazi loše na kvalitet kose.

Redovno šišanje kose i pravilno silizovanje je neophodo za one koje žele negovanu kosu.Kosa koja dugo nije šišana gubi formu i vitalnost,traži više rada pri sušenju i oblikovanju pri ćemu je četke i vrući aparati dodatno oštećuju.Pravilna upotreba fenova,presa i uvijača čuva kutikulu koja je zaštitni omotač vlasi odgovoran za sjaj kose.

Negovanje kose se nastavlja upotrebom kvalittenih prizvoda za negu-šampona,kondicionera,pakovanja,tretmana…koji su obavezni ukoliko je kosa hemijski tretirana na bilo koji način.

Feniranjem ,presovanjem ili uvijanjem mоžete prikriti lošu kosu i napraviti da ona izgleda bolje, ali i to samo do neke mere jer loš kvalitet kose sa sobom nosi i lošu boju kose i loš osećaj za kosu na dodir.Mnogo vam je lakše da imate negovanu kosu koja je lepa svaki dan nego da je udešavate samo po potrebi.

 

Presovanje kose – nekoliko saveta

preovanje farbane kose Upotreba prese za kosu ne mora da bude povezana samo  sa ravnom kosom,prese se uspešno koriste i u pravljenju lokni i različitiih prlelomljenih frizura,ali pri čemu je potencijalno oštećenje joše veće nego kod ravnanja pa obratite pažnju na nakoliko saveta kako da prabvilno koristite presu i time svedete oštećenje kose na minimum.

Pre svega presujte čistu kosu, ili bar kosu koja se nije izmastila ,jer će na nečistoj kosi ceo postupak biti teži,više vreline će doći na vlas pa je i oštećenje kose veće.

Koristite zaštitu kose od vreline;tehnologija je danas stigla do faze u kojoj jedan proizvod može da ima više funkcija ,pa tako i čitave linije proizvoda mogu da sadrže u sebi npr. zaštitu od vreline( recimo sprej za ravnanje ili kovrdžanje kose koji osim što pomaže u radu i učvršćuje ima i zaštitu od toplote i zaštitu od vlage).

Pre svega probajte da odredite koja je optimalna temperatura prese koja na vašoj kosi daje željeni efekat-viša temeratura će više goreti kosu a nižom ne dobijate ono što ste zamislili.Potom odredite koja je to brzina kojom prelazite preko kose ( kosu delite u sekcije pri presovanju ,tako je daleko lakše i efekat je bolji) za vašu kosu najbolja-ako radite jako sporo kosa se prekomerno greje a jako brzo ne daje rezultat.

presovanje kose sa pramenovimaAko ste radili farbanje kose ili ako imate pramenove na kosi trudite se da ne peasujete kosu često već da svedete upotrebu prese na one dane koji su vam jako bitni a da ostalim danima odmorite kosu od toplote.

Kada vem presa isuši krajeve ne pokušavajte da ih lečite raznim ampulama i serumima već posetite frizerski salon  i odsecite ih  jer to je jedini lek za mrtve krajeve.

 

Kako da sebe prilagodite svojoj kosi (i obrnuto)

promena teksture kose teksturisanje koseGlavne karakteristike vaše kose i frizure su izgled,oblik,boja,tekstura i osećaj na dodir.Ovaj članak nije vezan za stilsko prilagodjavanje ,ne bavi se izgledom vaše kose ( pri čemu je izgled naravno najbitnija njena odlika)već samo kako uciniti da kosa bude prakticnija -to jest da  uz manje vremena (a i novca) postignete  željeni izgled a da pri tom ne žrtvujete ništa od tog izgleda.

Jedino vrlo oštećena kosa ne odgovara nikome i nijedna od gore navedenih odlika kose ne može da dođe do izražaja na lošoj kosi-oblik se na oštećenoj kosi teško postiže;frizura nema trajnost;boja ne može da ima sjaj,lep ton,intenzivno se ispira;vlas je ili previše kruta ili previše mekana a na dodir je ili kao slamasto ćebe ili kao guma( zavisno od tipa kose i vrste oštećenja) .

Kao što je već rečeno dobar izgled kose ne treba da žrtvujete ni u kom smislu radi dobijanja praktičnije kose,pođite od toga da je izgled najbitniji i da na tom polju nema kompromisa. U frizerskom salonu razgovarte o tome šta bi vam dobro stajalo u odnosu na vaš oblik lica,ten,stas i stil oblačenja.I tu dolazimo do bitne odlike vaše kose koja se često zanemaruje ili previdi kada birate frizuru ili birate koje farbanje kose je baš za vas a, to je tekstura kose.Tekstura kose će u izgledu frizure,boje i načinu na koji ćete se vi nositi sa kosom imati ogroman značaj.

Ako vam je kosa slabija a želite da imate volumen i čvrstu frizuru koja još i treba da traje ,tekstura kose je ono što treba promeniti da bi ste bili zadovoljni.Ako vam je kosa jaka ,gusta a željena frizura ravna i glatka opet je tekstura kose ta koja mora da se promeni.Ako vam je kosa prelomljena i neukrotiva opet je promena teksture kose  rešenje.Ako je vaša želja neka geometrijska frizura a imate prirodno kovrdžavu ili prelomljenu kosu morate promeniti teksturu kose jer u suprotnom nema rezultata.Ako vam je kosa prelomljena i suva a željena boja sjajna onda opet treba promeniti teksturu kose.Ovo su samo neki od primera koji treba da podvuku koliko je tekstura odnosno promena teksture kose bitna u prilagođavanju kose onmome što želite.

Prilagođavanje teksture kose vašoj željenoj frizuri znači i da ćete daleko lakše i oblikovati kosu,pa time trošiti manje vremena i snage, a znači i da ćete biti zadovoljniji bojom pa neće biti potrebe da često farbate kosu što je i direktna ušteda novca.

Tretmani za promenu teksture kose se dele na one koji menjaju ravnu kosu u prelomljenu kosu ili obrnuto,( npr minival ili trajno ispravljanje kose)  i na one koji menjaju grubu i čvrstu kosu u svilenu i mekanu ili obrnuto (npr. ispravljanje kose kertinom).Ova podela je napravljena samo radi vašeg lakšeg razumenvanja promene teksture kose a u praksi jedan tretman uvek ima više od jedne funkcije.Čak su i neke vrste fabanja  praktično i teksturisanje kose.

 

 

 

 

 

 

 

 

Seda kosa – zašto imamo sede

Sede vlasi nikako ne mogu biti ukras na glavi ,i koliko god se neki sa ovim stavom ne slagali seda kosa ili  sede vlasi sugerišu oku posmatrača umornu  i staru kosu koje je izgubila živost.Izuzetak od ovog pravila mogu da budu muškarci kojima sede vlasi mogu dobro da stoje  ,  naravno ne svima  već samo pojedincima.

Ne postoji neko određeno životno doba kada sede nastaju,nihova pojava je individualna pa se može desiti da se pojave već posle puberteta ,ali isto tako se dešava da se pojave tek u dubokoj starosti.Ovo je određeno pre svega genetskim nasleđem ali postoje i faktori koji pospešuju brojnost sedih vlasi-slaba ishrana,nedovoljan unos vitamina,loše zdravstveno stanje i pušenje dovode do ubrzanog formiranja sedih.

Sede vlasi nastaju kao posledica nedostatka melanina -pigmenta koji je odgovoran za boju kose i kože. U okviru svake folikule koja proizvodi kosu postoje ćelije koje proizvode pigmente i ćelije koje proizvode karatin od koge je vlas uglavnom napravljena.Proizvod delovanja ovih ćelija je kosa sa određenim tonom.Vremenom ćelije koje proizvode pigmente gube funkciju i počinju da proizvode sve manje ,što ima za rezultat svetliju vlas.Na kraju sve ove ćelije odumiru pa više nama šta da pigmentiše kosu.

Rešenje ovog problema je naravno uvođenje veštačkih pigmenta nama znano kao farbanje kose.Kako je seda kosa još i drugačije strukture od prirodne kose ,odnosno kako je suvlja i krtija ,tu farbanje kose ima još i ulogu da preparira ovakvu vlas i učini je finijom i upotrebljivijom.Prepariranje kose može da bude urađeno i drugim tretmanima kao trajno ispravljanje kose,minival,keratinsko ispravljanje kose…