Nekoliko praktičnih saveta za negovanje kose u zimskom periodu

Zima je za kosu jednako loša  kao i leto ,a čak su i posledice iste-kosa postaje suva i krta.  Negovanje kose  koja je zimi izložena  hladnom vazduhu,vetru i isušenom vazduhu u zagrejanim prostorijama je neophodno ako želite da očuvate kvalitet i dužinu kose ( u suprotnom sledi jedno veće šišanje proplaih krajeva i isušenih sekcija ).

Osnovno je da na hladnoću i vetar ne izlazite bez kape -najbolji način da sačuvate kosu je da delujeute preventivno i da ne dozvolite da uopšte dođe do oštečenja kose (birajte kape koje od nežnijih materijala jer grube kape pa i šalovi grebu kutikulu  kose i ljušte je ,ostavljajući vlas nezaštićenu).

Po mogućstvu koristite zimski šampon ,kondicioner i pakovanje jer su oni formulisani da vraćaju kosi vlažnost i elastičnost.

Posavetujte se u vašem frizerskom salonu kako da manje agresivnim farbanjem kose ili manje agresivnim stilizovanjem kose malo poštedite vlas u ovom periodu.

Nikako ne izlazite napolje sa vlažnim krajevima kose  jer će negativni efekti tada biti neuporedivo veći.

Vodite računa o kosi prateći ovih nekoliko gorenavedenih saveta ali nemojte da zbog kose propustite čari zime-izađite  i udahnite hladan vazduh.

nega kose zimi negovanje kose zimi

 

 

Da li pramenovi oštećuju kosu?

Da li pramenovi oštećuju kosu- iliti da li oštećuju kosu više nego što je oštečuje farbanje kose? -NE.

Nestručno i preterano agresivno napravljeni  pramenovi jako oštećuju kosu;pramenovi kod kojih se preko starih blajhanih pramenova prelazi novim blajhanim pramenovima izuzeteno oštećuju kosu,pramenovi koji se rade na kosi koja ne može da podnese agresivan tretman takođe.Pravilna ocena stanja kose na kojoj se žele uraditi pramenovi je ključna za stanje u kom će biti kosa posle pramenovpramenovi na kosia.pramenovi ošrećenje kose

Pramenovi se  ne moraju raditi sa blanšem,u zavisnosti od željenog rezultata i farba za kosu može poslužiti kao posvetljivač umesto blanša, pri čemu je farba naravno manje agresivna u odnosu na blanš ali i tada važe gorepomentuta pravila i ako se nestručno radi tada i pramenovi raćđeni bojom koji se ponavljaju više puta vrlo oštećuju vlas.

Ukoliko je na kosi velika količina belih pramenova, što daje i veliku količinu bele kose,to je uglavnom znak da je kosa veoma oštećena jer je efeakt koji je dobijen i vizuelno i faktički efekat kompletno blajhane kose a opet takav efekat je sinonim za lošu kosu.

Moderne kose odnosno moderni pramenovi nisu izrazito svetli(ovo pogotovo ako je u pitanju duža kosa) već su pramenovi mirniji,tonirani i usklađeni sa bojom podloge tako da čine sklad radije nego da se jako ističu i čine jake i grube kontraste.

Danas kvalitetni preparati u frizerskim salonima  brišu granicu između farbi za kosu i blanševa ,bar kada je agresivnost preparata u pitanj,u pa je kvalitetan blanš manje štetan za kosu nego veliki broj farbi na tržištu.

 

 

Tretman za podmlađivanje kose-elumen tretman

KAKO ELUMEN TRETMAN PODMLAĐUJE KOSU

Podmlađivanje kose podrazumeva vizuelno podmlađivanje kose naravno ,jer kosa vremenom menja svoje osobine koje je nemoguće trajno promeniti.Tokom godina kosa postaje krtija,suvlja,sklonija pucanju i manje j otporna na spoljne uticaje.Količina vlasi se sa godinama smanjuje a sede  je čine bleđom što je opet vizuelno čini još ređom nego što ona stvarno jeste.Istanjena vlas ne podržava puštanje kose i ona  se potroši pre nego dostigne da bude dugačka.

Mlada ili mladalačka kose je elastična ,podmlađivanje kosapuna tona,gustine ,elastična je i lako dostiže željenu dužinu.

Različitim tretmanima postižemo da neke od ovih karakteristika stare kose promenimo i učinimo je da liči na svoju mladju verziju,pa tako farbanjem kose vraćamo dubinu tona i sjaj i rešavamo se neželjene sede kose;keratinskim tretmanima popunjavamo vlas i vraćamo joj elastičnosti i vlažnost,pakovanjima joj popravljamo kvalitet i činimo je jačom i izdržljivijom..

Elumen ima sve ove odlike ,odnosno svi pomenuti efekti su spakovani u jedan proizvod koji ne možemo tako lako da svrstamo  u neko od gore pomenutih grupa .Naime elumen sadrži pigmente (što ga čini bojom) ali kako funkcioniše na principu privlačenja čestica pri čemu  se obavlja ne hemijsko farbanje kose i nema nikakvog oštečenja vlasi to ga čini potpuno ne škodjlivom bojom; elumen je dalje filer odnosno on pounjava šupljine u kosi koje kosu čine krtom i suvom a popunjavanjem šupljina se postiže preduslov za vračanje sjaja kosi;elumen sadrži i izrazito negujuće komponente koje i nadograđuju kosu što je opet čini zdravijom i čvršćom pa je veča dužina kose izvodjlivija.

Ukupno elumen tretman  u jednom potezu podmlađuje kosu po svim pomenutim pojedinačnim stavkama što ga čini jedinstvenim i što ga ukupno čini jedinim tretmanom u frizerskom salonu koji je potreban vremešnoj kosi.

podmlađena kosa

 

Kako do bržeg rasta kose -čist skalp

Održavanje higijene kose i skalpa je veoma važno za pravilan rast kose.Povećana količina sebuma,nagomilani ostatci od raznih proizvoda za kosu kao i isušenost skalpa može dovesti  do smanjene funkcije folukla koje proizvode vlasi pa time i slabijeg i rast kosesporijeg rasta kose.Čist skalpznači i bolju prokrvljenost kože a u takovoj sredini folikule su stimulisane za rad.

Za povećanu masnoću na skalpu treba koristiti šampone koji su formulisani da intenzivnije peru kosu ( za masnu kosu,deep cleansing) ali pri tome treba imati na umu da su ovi šamponi agresivniji i prema samom stablu vlasi (naravo zavisno od kvaliteta šampona),lošiji su u negovanju kose i boje kose pa je preporuka da se ne koriste redovno nego samo prema potrebi.Takođe upotrebom ovih šampona rešavamo i problem nagomilanih proizvoda za kosu na skalpu (ukoliko koristite puno gelova ,lakova ,voskova…trudite se da ih stavljate na sredinu i krajeve vlasi da bi ste poštedeli skalp kome isti mogu samo da smetaju).

Za probleme suvog skalpa potražite smirujuće šampone sa  lavandom,aloe verom….ali isto tako potražete i dobar kondicioner jer su i oni veoma važni u rešavanju ovakvih problema.

 

 

 

 

 

Šta očekivati od ( jedne ) posete frizerskom salonu-promena teksture

Promena teksture, odnosno oblika i forme kose, je jedna od najkonkretnijih promena koju možete uraditi na kosi.Kada se menja tekstura kose  jedan odlazak kod vašeg frizera može da bude sasvim dovoljan za kompletnu promenu izgleda  kose .

Promena teksture kose se odnosi kako na celu kosu tako i na svaku vlas pojedinačno,Promenom teksture kose možete promeniti ne samo izgled kose već i osobine kose,odnosno možete prilagoditi kvalitet kose vašim potrebama-svilena i slaba kosa može biti grublja i čvršća (i obratno),ravna kosa može biti prelomljena i kovrdžava (i obrnuto),masna vlas moše biti suvlja (i obratno) itd…

Trajno ispravljanje kose ,keratinsko punjenje kose,prelamanje kose su tretmani trajnog teksturisanja kose koji izgled vaše kose (pa time i vaš izgled) veoma menjaju i kosa je vidno drugačija,čak se vizuelno menja i dužina kose -ispravljena kosa se čini jako dužom a prelomljena kraćom (što naravno noko ne želi).Čak se i farbanje kose može u nekom smislu gledati kao promena teksture kose.

U frizerskom salonu razgovarajte kako da napravite promenu teksture a da ona ne utiče previše na kvalitet vaše kose.

 

promena oblika kose