Šta vam je preče – kosa ili frizura?

 

Ono što je dobro za kosu u smislu kvaliteta kose i ono što je dobro za frizuru, odnosno za trajnost frizure ne mora da bude  i najčešće nije isto i češće stoji u surotnosti jedno sa drugim.Treći pojam koji se pojavljuje u ovoj nedoumici je vaš osečaj za kosu.

Od izbora šampona,kondicionera ,maski i stajling proizvoda ( ALI PRE SVEGA OD STANJA KOSE) zavisi da li ćete se u svakodnevnom tretiranju kose opredeliti da  vam je bitnije da  kosa pod rukom bude svilena i mekana ,ili da vam frizura bude trajnija, ili da  radite na negovanju i lečenju kose.dobra frizura beograd

Ako vam je bitno da vam frizura duže traje i da vam kosa što duže ostane čista,treba da odaberete proizvode koji je neće učiniti previše mekanom,svilenom i glatkom- kosa koja je čistija i koja je čvršća duže zadržava zadati oblik i slabije se masti pa i frizura duže traje.Danas je na  tržištu  daleko više proizvoda koji čine kosu glatkom i mekom pa je i problem onih koji bi da imaju malo čvršću frizuru time veći, odnosno njihov problem je kako pronaći odgovarajuće proizvode.

 

Ako vam je kvalitet kose bitniji od frizure onda treba što češće koristiti maske i pakovanja za kosu kao i negujuće šampone i kondicionere, ali kako ovi proizvodi uglavnom smekašaju vlas tada ne treba da očekujete da imate i  trajniju frizuru.

Idealno bi bilo da  koristite proizvode namenski u odnosu na trenutna očekivanja od kose-kada vam je potrebna frizura u punoj formi ne stavljajte  ono što je omekšava ,ali kada imate manje značajne dane potrudite se da je što bolje negujete  i dovedete u kondiciju kako bi sutra ponovo bila jaka i elastična i time pogodna za dobru  i trajnu frizuru.

Ako su vam ruke često u kosi, što podrazumeva da vam je bitno kakva je ona pod rukom (što daje da vam frizura neće potrajati i da će se  kosa  brzo izmastiti) onda treba da odabrete one proizvode koji je čine mekanom  i glatkom.masna kosa

 

 

Najčešće greške u radu sa suvom kosom

Prirodno suva kosa se veoma lako oštećuje i sva hemijska i mehanička oštećenja kojima kosu izlažemo je samo dodatno isušuju.

Jedna od najčešćih  i najvećih grešaka mereno po obimu oštećenja je  izlaganje kose visokim temeraturama.Bilo da toplota dolazi od prese ili uvijača, ili što je češći slučaj od fena i četke previsoka temperatura u dužem vremenskom periodu nanosi veliku štetu suvoj kosi.

Prejaki fenovi u kombinaciji sa metalnim i keramičkim četkama koje se zagrevaju do usijanja vam pale kosu.Moderne prelomljene i kovrdžave frizure traže malo više toplote i više bezbojna kosabaratanja vrućom četkom, i baš zbog toga je bitno da se odredi baš prava mera  tretiranja koja je za oblikovanje potrebna, a veoma lako se pretera pa se zbog jedne frizure , a u želji da ona bude što trajnija, kosa spali.Probajte da ne držite fen previše blizu kose i četke jer onda vreo vazduh gori kosu namotanu oko četke spolja a sama četka iznutra.Ako se posle nekoliko uzastopnih agresivnih feniranja zapitate zašto vam kosa više ne drži oblik i zašto se tako teško fenira odgovor je da ste je oštetili i promenili joj strukturu i jačinu, pa sada morate još jače da je fenirate i tako u krug ,a kada dođete do velikog  stepena oštećenja onda ništa osim makaza ne pomaže.Proredite broj feniranja naročito u letnjim mesecima kada je prirodnije da kosa bude ležernije oblikovana.

Ako u oblikovanju kose koristite presu ili uvijač podesite ih na manju temperaturu-dobićete isti efekat uz malo više utrošenog vremena ali kako kvalitetnija kosa bolje drži oblik vremenom će se ovo izdvojeno vreme itekako isplatiti.Probajte da što češće oblikujete kosu tehnikama koje ne podrazumevaju upotrebu toplote.

Farbanje kose koja je suva a koje se radi amaterski i ne planski dovodi veoma brzo do dodatnog isušivanja vlasi.Takva vlas a pogotovo oni delovi koji su blizu krajeva postaju krti i nesposobni da zadrže pigmentaciju koja se nanosi – rezultat je bezbojna kosa koje izgleda ofarbana samo pri korenu a kojoj su dužina i krajevi vunasti i suvi.Kao rešenje izaberite boju koje ne odudara previše od vaše prirodne boje da ne biste morali previše često da se farbate, a kada to radite poverite taj posao nekome ko se razume u kvalitet kako kose tako i farbe za kosu.

greške u radu sa suvom kosom

 

 

 

 

 

 

Kako solarijum utiče na kosu

Izlaganje kose UV zracima u solarijumu ,isto kao i pri izaganju kose suncu dovodi do prekidanja proteinskih veza unutar vlasi i do isušivanja kose koja postaje krta i ne elastična, i pri tom vlas posvetljuje odnosno gubi pigmentaciju.Ovi neželjeni efekti su naravno neuporedivo veći  kada je kosa izložena suncu ,pre svega zbog dužine vremena koje provodimo u sunčanju na plaži u odnosu na sunčanje u solarijumu .

Ipak, zašto oupšte dozvoliti da se kosa ošteti kada je za njenu zaštitu u solarijumu dovoljno staviti kapu za tuširanje ili je umotati u peškir i problem je rešen.Ukoliko nemate običaj da zaštitite kosu onda joj posle solrijuma priredite negu u formi maske ili kondicionera da bi joj se svežina povratila.

Ako spadate u one koji se u solarijumu pripremaju za izlazak na plažu,tj, ako već unapred znate da će vam kosa biti izložena velikom stresu  u dužem periodu počnite da je pazite od samog početka.

Danas se malo lakše popravlja šteta koja nastaje prilikom sunčanja jer se prekinute veze unutar vlasi ponovo vezuju upotrebom olaplex-a kome je to osnovna funkcija.

 

kako solarijum utice na kosu

 

 

 

 

 

Praktična strana dobre kose

Zašto uopšte pokušavamo da održimo kvalitet kose?Koja je razlika između kose koja je očuvana i one koja nije sa obzirom da skoro svaka kosa kada se isfenira može da izgleda odlično?

Kada vam je kosa zdrava vi i nemate predstave sta znači imati ostećenu kosu i čini vam se da ako je malo ofarbate i dodate minival da će kosa lepše izgledati i da će sve ostalo ostati po starom;ali promene boje i oblika povlače za sobom i promene ponašanja i kvaliteta kose .Da li će ove promene biti u vašu korist ili na štetu zavisi pre svega od procene šta je za vašu kosu i vaše navike u radu sa kosom dobro a šta nije.

Dobra kosa će vam pre svega pružiti zadovoljstvo kada se njome bavite.Ukoliko vam je kosa oštećena biće vam potrebno neuporedivo više vremena i snage da je dovedete u pristojno stanje ,a kako se ovaj zahtev ponavlja iz dana u dan ,jasno je da vremenom  imate sve manje i manje snage  i nerava za ponovnu borbu sa kosom

.dobre kose

Dobra kosa zadržava pigmentaciju mnogo bolje pa vam kosa ostaje dobro ofarbana daleko duže, što opet smanjuje vaše obaveze oko farbanja i naravno štedi vam novac.

Dobra kosa je sama po sebi lepša i nije joj potrebno mnogo stajling proizvoda da bi dobro izgledala pa vi ne morate da se mnogo bavite sa upoznavanjem i kupovinom  raznim mazalica i opet time štedite novac  i vreme.

Dobra kosa ima i očuvanu strukturu vlasi što je čini otpornijom i jačom .Ovo je mnogima bitno jer kosa koje nema jačinu  se troši i ne može da dostigne neku naročitu dužinu,što je opet želja mnogih koji traže rešenja problema u nadograđivanju kose koje sa sobom opet nosi daleko više potrošenog vremena i novca.

Nećete baš uvek imati vremena za kosu (možda ni  novca) ,pa vam se može destiti da morate da izađete iz kuće sa raspadnutom frizurom s vremena na vreme.Da do ovoga ne dođe ,vodite računa šta stavljate na kosu,planirajte i potražite nekog stručnog da vam kaže da li su vaši planovi sa kosom realni u odnosu na mogućnosti ili treba da ih korigujete.

dobra kosa

 

 

 

Kako sačuvati kosu u sauni

Izlaganje kose vodenoj pari ne mora da ima samo negativne posledice-baš naprotiv postoji veći broj pozitvnih efekata koji se dobija kada se kosa podpari ali samo ako je ovo izlaganje u kraćem vremenskom periodu( do 15 min).Štetni efekti nastaju dugotrajnim ili prečestim boravkom u sauni ukoliko se kosa ne zaštiti.

Kratkotrajan tretman vodenom parom otvara  kutikulu , dubinski čisti i  hidrira kosu što je čini speremnom da bolje  prihvati negu i bude elastičnija.Ovakav tretman otvara pore i čisti kanale skalpa što dovodi do regulisanja proizvodnje sebuma (smanjuje se mašćenje kose) kao i do pravilnijeg rada folikula koje proizvode kosu pa time i do bržeg i pravilnijeg rasta vlasi.

Dugotrajno izlaganje kose pari dovodi neminovno do isušivanja vlasi a da bi ovo sprečili kosu treba ili umotati u peškir ili maramu ( treba sprečiti da vlas bude direktno izložena vrućini i pari ) ali ne koristiti plastične folije ili kape za kupanje jer može doći do efekta kuvanja kose.

Blagi rastvori silikona koji se nanesu na kosu pre odlaska u saunu mogu da budu jedno od rešenja jer silokon obmotava  i nedozvoljava pari da prodre u unutrašnjost vlasi.Treba paziti da silikonski proizvod ne ostaje na kosi posle pranja odnosno da se šamponiranjem potpuno uklanja sa kose jer će u suprotnom imati loš efekat na vlas.

Upotrebom šampona i kondicionera koji se koriste za hidriranje  vraćate kosi elastičnost koju je eventualno izgubila u sauni i sprečavate da do isušenja dođe.

kako sačuvati kosu u sauni