Kako izbrati šampon za kosu :

Kako izbrati šampon za kosu :Šampon za kosu je vrlo specifičan proizvod i ne postoji apsolutno siguran način da  unapred odredite koji će šampon odgovarati vašoj kosi,već je jedni pravi naćin da isti isprobate pa prosudite sami (čak i tada šampon ocenjujete na osnovu svog subjektivnog osećaja za kosu ,a pravi utisak dobijate tek dužom upotrebom istog).Kupovina najskupljeg šampona za kosu ujedno nije garancija da ćete biti zadovoljni učinkom-probajte da nađete brend u koji mate poverenja pa pođite odatle.

Ipak ,ako odlučite da pročitate ovih nekoliko redova imaćete (nadam se) malo bolji uvid koji šampon za kosu treba da probate.

Kako izbrati šampon za kosu :Pre svega treba da odredite kakva je vaša kosa (ovo je mesto koje je u stvari najproblematičnije -da li svoju kosu vidite kakva ona stvarno jeste ili kakva biste želeli da  bude-u svakom slučaju razgovarajte o ovome u frizerskom salonu).Dalje odredite šta očekujete od šampona,  odnosno da li želite da kosa bude mekša ili čvršća,da li se preterano masti ili joj nedostaje glatkoće,da li vam farba sa kose prebrzo ispira i koliko vam dugo stoji frizura.Imajte na umu da vam krajnji efekat pranja kose na zavisi samo od šampona nego i od kondicionera i da jedan može da dopuni drugog, ali isto tako da jedan može da poništi dobre efekte drugog pa ih je u ovom tekstu nemoguće posmatrati pojedinačno.Kako sve ovo zvuči dosta komplikovano na kraju teksta naći ćete primere za vaše lakše razumevanje.

Kako izbrati šampon za kosu -nastavak >>>>

izbor šampona za kosu kako izabrati šampon za kosu

Kako izabrati šampon za kosu 2

 

Kako izbrati šampon za kosu : Po mišljenju autora kosa koja je oprana bi trebala da bude fina pod rukom,ali ne previše svilenkasta a pogotovu ne treba da imate osećaj da je kosa plastificirana (što je efekat koji dobijate upotrebom mnogih danas modernih šampona),Lepša je kosa koje je posle pranja i malo škripava i lepljiva (pre nego što se stavi kondicioner) ,nego da odmah imate utisak da je masnjikava.

Kako izbrati šampon za kosu : Trudite se da odaberete šampon koji u sebi nema silikona ,parabena….Pri čemu ne mislim da treba da u međuvremenu postanete hemičar da biste pravilno izabrali šampon za kosu-svi proizvođači se trude da svaku pozitivnu odliku svog proizvoda naglase pa će dobre strane  biti jasno naznačene i podvučene.Šamponi koji nemaju sulfate su takođe dobri za kosu ali su blaži.

Kako izbrati šampon za kosu:Preterano agresivni šamponi ( to su uglavnom najprostiji šamponi iz marketa na ćošku-breza kopriva….) vam definitivno štete kosi-kako je najveći broj šampona u svojoj osnovi deterdžent koji razmašćuje i pere on ujedno i pomalo nagriza kosu-konstantnom upotrebom ovakvog šampona kosa gubi elastičnost  i biva isušena.Kvalitetniji šamponi pravljeni na uobičajenoj bazi sadrže negujuće komponente koje deluju kao kontramere ovom negativnom efektu-što je šampon kvalitetniji to su posledice manje.

Kako izbrati šampon za kosu -primeri :

Normalna ne-tretirana kosa : šampon za nefarbanu kosu posle kog vam je kosa na dodir blago lepljiva pa kondicioner ,a u zimskim i letnjim uslovima kondiciner koji je  označen sa „moisture repair“

Masna kosa ne-tretirana : šampon koji je malo agresivniji( ovde treba biti umeren ) pa ilil preskočiti kondicioner u slučaju jako masne kose ili koristiti kondicionere koji pojačavaju kiselost kose tj. acidifajere.

Masna kosa tretirana : ako izratak nije veliki- šampon za bojenu kosu sa kondicionerom za održavanje boje  ili za suvu kosu (ako je oštećenje veće) sa kondicionerom za oporavak kose ,a ako je izratak veliki onda šampon agresivniji a kondicioner za ošećenu ali se nanosi samo na dužini i krajeve kose.

Suva kosa ne-tretirana: šampon za normalnu kosu a kondicioner za suvu kosu ili ako se dosta masti pri korenu onda šampon malo agresivniji a kondicioner „moisture reapir“

Suva kosa tretirana : šampon za suvu kosu i kondicioner za suvu ili oštećenu kosu -što bolji i što jači i u kombinaciji sa nekim dobrim pakovanjem

,,,,

,,,,,

,,,,,

Kako izbrati šampon za kosu :koji šampon kupiti

Trend frizura 2015 : šiške

Trend frizura 2015 :Šiške su ove godine i dalje u trendu,verovatno i više nego prethodnih godina.Šiške ove godine imaju ulogu da razbiju monotoniju dugih kosa koje se u odnosu na prethodne godine nisu menjale već su i dalje uglavnom ravnije šišane i sa punijom formom, a šiške su sada tu da naprave promenu (što i jeste efekat koji se realno dobija jer je šišanje šiški na dugoj kosi baš promena)

šiške zavesice šiške duge

Trend frizura 2015 :Šiške se nose u raznim dužinama i formama ove godine, ali prve među njima su „zavesice“-duže šiške koje se nose sa razdejlkom i koje se u uklapaju u trend kose koja beži od lica.Mekane šiške koje se nose na stranu kao i punije šiške ovalnog oblika su takođe vrlo u trendu ,a kao nastavak iz prethodih sezona nose se i šiške koje se feniranju u visinu.

šiške 2015 moderne šiške

Trend frizura 2015 :Ako do sada niste nosili šiške onda evo nekoliko saveta  koji su bitni a koji će vam olakšati da donesete odluku u tom pravcu-potražite koje šiške pristaju kojem obliku lica ili još bolje razgovarajte o tome u frizerskom salonu; jako je bitno da se šiške usklade sa ostakom kose tako da ukupno daju stilski dobru frizuru jer  i najlepše šiške samo za sebe nisu dovoljne;razgovarajte sa vašim frizerom kako da farbanjem kose istaknete šiške.

Trend frizura 2015 :šiške trend šiške duže šiške na stranu

 

Nekoliko praktičnih saveta za negovanje kose u zimskom periodu

Zima je za kosu jednako loša  kao i leto ,a čak su i posledice iste-kosa postaje suva i krta.  Negovanje kose  koja je zimi izložena  hladnom vazduhu,vetru i isušenom vazduhu u zagrejanim prostorijama je neophodno ako želite da očuvate kvalitet i dužinu kose ( u suprotnom sledi jedno veće šišanje proplaih krajeva i isušenih sekcija ).

Osnovno je da na hladnoću i vetar ne izlazite bez kape -najbolji način da sačuvate kosu je da delujeute preventivno i da ne dozvolite da uopšte dođe do oštečenja kose (birajte kape koje od nežnijih materijala jer grube kape pa i šalovi grebu kutikulu  kose i ljušte je ,ostavljajući vlas nezaštićenu).

Po mogućstvu koristite zimski šampon ,kondicioner i pakovanje jer su oni formulisani da vraćaju kosi vlažnost i elastičnost.

Posavetujte se u vašem frizerskom salonu kako da manje agresivnim farbanjem kose ili manje agresivnim stilizovanjem kose malo poštedite vlas u ovom periodu.

Nikako ne izlazite napolje sa vlažnim krajevima kose  jer će negativni efekti tada biti neuporedivo veći.

Vodite računa o kosi prateći ovih nekoliko gorenavedenih saveta ali nemojte da zbog kose propustite čari zime-izađite  i udahnite hladan vazduh.

nega kose zimi negovanje kose zimi

 

 

Da li pramenovi oštećuju kosu?

Da li pramenovi oštećuju kosu- iliti da li oštećuju kosu više nego što je oštečuje farbanje kose? -NE.

Nestručno i preterano agresivno napravljeni  pramenovi jako oštećuju kosu;pramenovi kod kojih se preko starih blajhanih pramenova prelazi novim blajhanim pramenovima izuzeteno oštećuju kosu,pramenovi koji se rade na kosi koja ne može da podnese agresivan tretman takođe.Pravilna ocena stanja kose na kojoj se žele uraditi pramenovi je ključna za stanje u kom će biti kosa posle pramenovpramenovi na kosia.pramenovi ošrećenje kose

Pramenovi se  ne moraju raditi sa blanšem,u zavisnosti od željenog rezultata i farba za kosu može poslužiti kao posvetljivač umesto blanša, pri čemu je farba naravno manje agresivna u odnosu na blanš ali i tada važe gorepomentuta pravila i ako se nestručno radi tada i pramenovi raćđeni bojom koji se ponavljaju više puta vrlo oštećuju vlas.

Ukoliko je na kosi velika količina belih pramenova, što daje i veliku količinu bele kose,to je uglavnom znak da je kosa veoma oštećena jer je efeakt koji je dobijen i vizuelno i faktički efekat kompletno blajhane kose a opet takav efekat je sinonim za lošu kosu.

Moderne kose odnosno moderni pramenovi nisu izrazito svetli(ovo pogotovo ako je u pitanju duža kosa) već su pramenovi mirniji,tonirani i usklađeni sa bojom podloge tako da čine sklad radije nego da se jako ističu i čine jake i grube kontraste.

Danas kvalitetni preparati u frizerskim salonima  brišu granicu između farbi za kosu i blanševa ,bar kada je agresivnost preparata u pitanj,u pa je kvalitetan blanš manje štetan za kosu nego veliki broj farbi na tržištu.