Konturisanje kose

Jedna od novijih ideja koje je ovih dana jako popularna u domenu farbanja kose  je konturisanje kose.Ideja je preuzeta od  konturisanja lica dobro poznatog u šminkanju . U gomili novih ideja kojima  kozmeticke kuće i frizeri koji ih prate žele da animiraju klijente, a od kojih su mnoge  prilično tanke,konturing je jedna jako dobra i prilično kompleksna formula koja objedinjuje celokupan izgled kako kose tako i lica i figure.Dobijeni rezultat je frizura modernog oblika i tona koja je  u skladu sa vašim stilom   a koja ističe , koriguje  i time usavršava vaš izgled.

Korturisanje(contouring) kose je više od same tehnike bojenje kose-to je ideja koja u sebi sadrži način bojenje kose kako bi se u skladu sa oblikom lica,tenom i stasom dobila kosa koje je po obliku i boji (a naročito po načinu na koji je kosa farbana) idealna za svakog klijenta ponaosob.Ako je treba i uporediti sa nečim onda je konturing najbliži ideji šivenja odela ili haljine po meri-za svakoga se drugačije boji i oblikuje kosa da bi se dobila idealna frizura (ovakva frizura naravno nije vanvremenska , već je cela ideja konturinga usklađena sa modernim oblicima  i farbanjima kose).

 

 

U kontursanju kose se kao tehnike koriste slobodne tehnike bojenja kose (balayage,ombre…) koje su danas opšteprisutne  u modernom friziranju ali se ne primenjuju striktno i potpuno su u funkciju dobijanja kvalitetnog krajnjeg rezultata.Vizuelno popravljanje oblika lica i figure,prikrivanje nedostataka ,dobijanje najboljih oblika, korekcija tena i isticanje najlepših crta lica i očiju su osnovne ideje kojima se bavi konturing.Zbog svega  gorenavedenog  konturing je kompleksna  i za frizera zahtevna ideja,jer napraviti sklad i pogoditi tačno  u metu podrzumeva dosta znanja i iskustva u radu sa kosom ali i sa klijentima.

 

 

 

 

 

Uticaj hladnoće na kosu

 

Hladnoća isušuje kosu,čini je krtom i kosa se veoma se lako oštećuje kada je  u ovakvom stanju.Smrznuta kosa se lakše kida  a površinski sloj- kutikula se daleko lakše ljušti i time veoma oštećuje(stepen ovakvog oštećenja je uporediv   sa  hemijskim oštećenjima -agresivnim farbanjem kose,pramenovima na kosi,lošim minivalom,jakim ispravljanjem kose….).Ovo znači i da se kosa koje se smrzla oštećuje  u dodiru sa šalom i kaputom -rezultat je sličan kao kada se kosa grubo raščešljava-kida,čupa.

smrznuta-kosa

Kako pri svakom izlasku na hladnoću vodite brigu da je što manje tela izloženo zimi,tako treba  i kosu odbraniti od iste.Nošenje kape ili obmotavanjem šala oko kose činite veliku uslugu svojoj kosi-trudite se da vam ni krajevi kose ne budu izloženi hladnoći jer su oni najosetljiviji.

Upotreba hidrirajućih šampona,kondicionera  i maski se preporučuje  u zimskom periodu da bi se kosi povratila elastičnost  i da bi „živnula“.

Šišanje kose treba primeniti kao preventivnu meru kojom treba  da se odstrane isušeni krajevi  i da se spreči da oni tako isušeni počnu da dominiraju kosom što je onda vodi u sve veći problem.

 

 

 

 

Prednosti i mane keratinskog ispravljanja kose

Keratinsko ispravljanje kose  i danas mnogi mešaju sa trajnim ispravljanjem kose iako su ovo dva potpuno različita tretmana ,pri čemu svaki ima svoje prednosti i mane,a ovde se bavimo samo keratinskim ispravljanjem kose. (karakteristike trajnog ispravljanja pogledajte na ovom linku)

Keratinsko ispravljanje kose čini u kosu takvom da može da se nosi i ravna i prelomljena pri čemu je vlas glatka  i sjajna.

Keratinsko ispravljanje kose može da se uradi i na kosi koja je oštećena  i koja ima blajhane pramenove pri čemu se kosa ispravlja a sami pramenovi regenerišu usled keratinskog tretmana.

Keratinsko ispravljanje kose traje od tri do pet meseci  posle ćega  u kosi ne ostaju tragovi tretmana, pa ukoliko se ne naviknete na ovakvu promenu  nećete imati nikakav problem da se vratite na staro.

Keratinsko ispravljanje kose ojačava kosu,učvršćuje boju  u kosi i čini kosu  glatkom  i sjajnom.keratinsko ispravljanje kose

Keratinsko ispravljanje kose ne ispravlja kosu potpuno -ovo naročito kod jako kovrdžavih kosa.

Keratinsko ispravljanje kose je daleko efikasnije kod farbanih kosa nego prirodnih kosa.

 

 

Prednosti i mane trajnog ispravljanja kose

Trajno ispravljanje kose daje kosu koja je ravna i koja ostaje ravna veoma dugo-obično se kod ne previše kovrdžavih kosa radi jednom godišnje.

Trajno ispravljanje kose se uspešno radi i na farbanim kosama.

Trajno ispravljanje kose daje za rezulatat kosu koja može da se nosi i talasasta i kovrdžava pri čemu se za razliku od prirodno ravne kose ovako oblikovana frizura dugo zadržava.

Trajno ispravljanje kose daje kosu koja ne gubi oblik kada je izložena vlažnom vremenu.

Trajno ispravljanje kose čini kosu sjajnom i glatkom.

Trajno ispravljanje kose vrlo efikasno ispravlja šiške kao i pojediačne segmente kose.

trajno ispravljanje kose

Trajno ispravljanje kose ne može da se radi na kosi koja je vrlo oštećena  i na kosi koja ima blajhanih pramenova.

Trajno ispravljanje kose spada  u agresivnije tretmane kose  i mora mu se pristupiti oprezno.

Trajno ispravljanje kose posvetljuje vlas i blago skida boju sa kose.

 

Najbolji balejaž pramenovi

Balejaž sa po misljenju autora pokazao kao daleko lepši,prirodniji i ženstveniji način bojenja kose ili pramenova u odnosu na ombre.Evo nekoliko po meni veoma uspesnih balejaž izvođenja .
bakarani-balejaz  balayage-plava-kosa  balejaz-na-tamnoj-kosi  crveni-balejaz  diskretni-balejaz  izrazito-bakarni-balejaz  jako-svetli-balejaz  sivi-balejaz  srebrni-balejaz  umereni-balejaz   violet-balejaz

Balejaž pramenovi